Windows 8 - de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem - is sedert oktober 2012 op de markt.

Blijf ik bij Windows 7 of kies ik voor Windows 8?

Sedert de introductie van Windows 8 zijn de meningen verdeeld. Hieronder enkele argumenten voor en tegen om wel of niet over te schakelen.

Redenen om over te schakelen naar Windows 8

1.    Je hebt een aanraakscherm
Windows 8 kan je bedienen met je vingers. Microsoft heeft deze keer veel inspiratie gehaald bij mobiele besturingssystemen, en Windows 8 werkt perfect op aanraakschermen. Je toestel bedienen via aanrakingen en voorgeprogrammeerde bewegingen gaat bijzonder vlot, en het is op zich een van de beste redenen om met het nieuwe besturingssysteem te beginnen.
Werk je nog op een ‘gewone’ pc, dan ook kan je Windows 8 gemakkelijk besturen met de muis.

2.    Je koopt een nieuw toestel
Koop je nu een nieuwe pc of laptop, dan heeft het geen zin om daar nog een oud besturingssysteem op te zetten. Zeker als je nieuwe toestel voorzien is van een aanraakscherm, of van een nieuwe muis die de bewegingen van Windows 8 ondersteunt.
De meeste laptops die nu op de markt komen, zijn al uitgerust met de nieuwe Windows, en zijn helemaal voorzien op de eigenheden ervan. Ooit moet je meegaan met je tijd.

3.    Je “oude” programma’s werken nog
Windows 8 ziet er compleet nieuw uit, en het openingsscherm is een hele aanpassing, maar eens je een programma open klikt, blijft alles bij het oude. Alle programma’s die je in Windows 7 draaide, blijven netjes werken in deze nieuwe versie, want Microsoft heeft zijn best gedaan om alles compatibel te houden.

4.    Het is veiliger
Windows is nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, en daarom ook meteen het meest belaagde. Een virus voor Windows heeft nu eenmaal meer potentieel dan eentje voor Ubuntu (Linux).
Daar steekt Microsoft een stokje voor. Met elke nieuwe versie wordt hun besturingssysteem iets veiliger, en met de nieuwe telg is dat niet anders.
Windows 8 heeft de vertrouwde User Account Control aan boord, en zet ook meteen Windows Defender aan, een voor geïnstalleerd antivirusprogramma. Een extra antivirus programma blijft echter geen overbodige luxe!

5.    Het is sneller
In theorie werkt elke nieuwe versie van Windows net dat tikkeltje beter. Dat is niet altijd even duidelijk maar bij Windows 8 is het wel gelukt.
De opstarttijd van programma’s is korter, multitasking gaat iets sneller enzovoort. Uit tests blijkt bijvoorbeeld dat Windows 8 ongeveer dubbel zo snel opstart als Windows 7. Het besturingssysteem is bovendien gemaakt voor mobiele toestellen, en werd dus bijzonder licht gehouden. Daardoor kan je het gebruiken om oudere toestellen een tweede leven te geven.

6.    Het is properder
Onder Windows programma’s installeren – en weer verwijderen – was altijd een heel gedoe met installatieprogramma’s. En dan nog bleef er gegarandeerd rommel achter. Lijntjes in het register, en soms zelfs hele mappen die zich met geen stokken uit je Documenten lieten wegjagen.
Met Windows 8 zou dat verleden tijd moeten zijn, omdat je nu voornamelijk apps gebruikt. Apps installeren wordt bijna volledig geregeld door de Windows Store, en wanneer je ze weer wist, zijn ze ook echt weg. Je zal je pc dus minder vaak helemaal moeten her installeren.
En als het toch eens nodig blijkt, gaat het een pak vlotter. Windows 8 stopt je instellingen in de cloud en laat je, via de Refresh-functie, beginnen met een propere lei. Zo krijg je een nette, appvrije pc, die toch al de juiste instellingen voor jouw profiel kent.

7.       Skydrive-integratie
Cloudopslag bestond al even, en het is bijzonder handig om dezelfde bestanden te bereiken van op je computer, je tablet en je telefoon. Dat wordt net dat ietsje makkelijker als je op al die toestellen Windows hebt staan, want dan werken ze allemaal met Microsoft’s SkyDrive.
De gratis cloudopslagdienst draaide al naadloos op Windows Phone, en is in Windows 8 helemaal geïntegreerd in je systeem. Bestanden en foto’s kan je bewaren naar het web en van op eender welk platform.
Nieuw in Windows 8 is dat nu ook apps die dat willen, allerlei dingen kunnen opslaan in je SkyDrive, alsof het een lokale drive was. Handig voor save games, bijvoorbeeld, of fotobewerkers. Tot slot maakt de SkyDrive ook back-ups van je werkomgeving en je instellingen, zodat die meteen terug staan wanneer je een nieuwe pc koopt.

Redenen om bij Windows 7 te blijven

1.       Er is niets mis met Windows 7
Waarom iets veranderen dat werkt? Windows 7 is een erg goed besturingssysteem. Het is het soort platform dat niemand voor het hoofd stoot. Het werkte van bij de lancering zonder veel bugs, het is gemaakt voor de desktop waarop je het draait en het wordt nog jaren ondersteund. Zo krijg je nog tot 2020 security updates, bijvoorbeeld. En dat is lang. Tegen die tijd is er al wel een Windows 10 of later.

2.       De start-knop is verdwenen
Er is inderdaad geen start-knop meer, en dat is even wennen.
Dit is echter niet onoverkomelijk en na een tijdje “sukkelen” hebt je ongetwijfeld de nieuwe interface beet. Gewoon kwestie van enkele dagen door te bijten.

Vlot met Windows 8 werken

De meeste mensen vallen over de nieuwe interface van Windows 8 maar meestal is dit uit onwetendheid.

Klik hieronder om een korte handleiding van Windows 8 te downloaden en je bent meteen op weg!
(je kan natuurlijk ook bij Gerdisoft te rade gaan om je op weg te helpen…)

Korte handleiding Windows 8