Producten DesktopsNotebooksBeeldschermenPrinters
Merken - Laptop, Notebook, Netbook, Portable - Waar op letten bij aankoop?

Gerdisoft volgt enkele merken Notebooks. Daarbij ligt de nadruk vooral op prijs/kwaliteit en service.

Merken

Indien u een A-merk wenst, volgt Gerdisoft vooral Asus, Lenovo, HP en Fujistu. Echter ook andere merken kunnen bekomen worden op aanvraag.
Asus Lenovo  Hewlett-Packard 

Klik hier voor een prijslijst van de A-merken.

(Dit is een nogal technische lijst, aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer info)

Laptop - Notebook - Netbook - Portable

Wat is het verschil tussen deze termen? In theorie slaat de naam voornamelijk op het formaat van het toestel: een laptop is groter dan een Notebook. Een Portable is de algemene term voor een "draagbare" computer.
Een Netbook daarentegen is een volledig ander toestel: dit is een zeer klein, licht toestel dat voornamelijk bedoeld is - zoals de naam doet vermoeden - om op het internet te surfen. Het is ook veel bepekter wat mogelijkheden betreft en dat laat zich ook voelen aan prijs.

Waar op letten bij aankoop?

Grootte scherm
Indien u de laptop eerder als vervanger van een "gewone" desktop computer gaat gebruiken en het toestel dus niet veel moet transporteren, dan is het aangenamer werken met een iets groter scherm: 17 inch of groter. De meeste laptops zijn momenteel uitgerust met een 15,6 inch scherm: lichter om te transporteren en toch aangenaam werken. Deze toestellen hebben ook een apart numeriek klavier!
Moet u de computer veelvuldig meenemen, dan is een zogenaamde "ultraportable" aan te raden: dit zijn volwaardige portables met een scherm vanaf 11 inch. Het prijskaartje is er echter ook naar.

Processor
Zeer belangrijk is natuurlijk de processor: er zijn twee grote merken: Intel en AMD. Intel heeft de reputatie van minder stroomverbruik, terwijl AMD grafisch beter zou zijn.
Intel heeft zijn gamma onderverdeeld in 3 grote groepen: i3, i5 en i7. Bij AMD is dat de Ryzen 3, Ryzen 5 en Ryzen 7.
i3 of Ryzen 3: het instapmodel voor de mensen die voornamelijk op internet werken
i5 of Ryzen 5: het meest verkochte model: meer geschikt voor zwaardere applicaties (foto bewerking, ...)
i7 of Ryzen 7: de topmodellen

Opslag
De traditionele harde schijven hebben (zoals de term het zegt) een harde metalen schijf die ronddraait, bekleed met een magnetiseerbaar laagje. Hierop staan al uw gegevens.
De ronddraaiende schijf is het enigste mechanische onderdeel in een computer en daardoor de vertragende factor.

Al een hele tijd worden de traditionele harde schijven vervangen door SSD's (Solid State Disk): dit is een opslagmedium dat bestaat uit geheugenchips: enkel elektronica.
Een SSD is tot 10 keer sneller dan een traditionele schijf.

Een SSD heeft echter ook twee nadelen:
- momenteel heb je voor hetzelfde geld minder opslagcapaciteit. Dit evolueert natuurlijk en de SSD's worden altijd groter en betaalbaarder.
- Een traditionele schijf die kapot aan het gaan is (crashen) is in 95% van de gevallen recupereerbaar. Een SSD niet: hij werkt of hij werkt niet.
Een back-up is steeds nodig, maar zeker als je een computer met een SSD hebt!

Levensduur batterij
Een gemiddelde laptop kan ongeveer 3 uur werken met een volledig opgeladen nieuwe batterij. Zoals bij andere toestellen (bv. GSM) verliest de batterij zijn capaciteit na een aantal maand.
Er zijn een aantal modellen die hierop een uitzondering zijn en die gemakkelijk 5 tot 8 uur met een batterij verder kunnen.

Aansluitingen
De meeste portables hebben 1 of 2 USB-poorten aan boord. De "gewone" USB-aansluitingen zijn aan het uitsterven, ten voordele van de snellere USB-C-aansluiting die sneller is.
Een HDMI- of DisplayPort-aansluiting (om uw portable op een nieuwe Flat-Screen TV aan te sluiten), een netwerkaansluiting, een Card-reader (om uw fotokaartjes te kunnen uitlezen).
BlueTooth (om bijvoorbeeld uw GSM draadloos te verbinden met de laptop) is ondertussen bijna standaard geworden.
De duurdere, meer professionele modellen hebben eventueel een docking-station poort (om uw computer aan een vaste monitor, muis en toetsenbord aan te sluiten).
Alle nieuwe portables hebben standaard Wifi (draadloos netwerk) aan boord en de overgrote meerderheid hebben ook een webcam.