Producten DesktopsNotebooksBeeldschermenPrinters
Merken - Laptop, Notebook, Netbook, Portable - Waar op letten bij aankoop?

Gerdisoft volgt enkele merken Notebooks. Daarbij ligt de nadruk vooral op prijs/kwaliteit en service.

Merken

Indien u een A-merk wenst, volgt Gerdisoft vooral Asus, Lenovo, HP en Fujistu. Echter ook andere merken kunnen bekomen worden op aanvraag.
Asus Lenovo  Hewlett-Packard

Klik hier voor een prijslijst van de A-merken.

(Dit is een nogal technische lijst, aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer info)

Laptop - Notebook - Netbook - Portable

Wat is het verschil tussen deze termen? In theorie slaat de naam voornamelijk op het formaat van het toestel: een laptop is groter dan een Notebook. Een Portable is de algemene term voor een "draagbare" computer.
Een Netbook daarentegen is een volledig ander toestel: dit is een zeer klein, licht toestel dat voornamelijk bedoeld is - zoals de naam doet vermoeden - om op het internet te surfen. Het is ook veel bepekter wat mogelijkheden betreft en dat laat zich ook voelen aan prijs.

Waar op letten bij aankoop?

Grootte scherm: indien u de laptop eerder als vervanger van een "gewone" desktop computer gaat gebruiken en het toestel dus niet veel moet transporteren, dan is het aangenamer werken met een iets groter scherm: 17 inch of groter. De meeste laptops zijn momenteel uitgerust met een 15,6 inch scherm: lichter om te transporteren en toch aangenaam werken. Deze toestellen hebben ook een appart numeriek klavier!
Moet u de computer veelvuldig meenemen, dan is een zogenaamde "ultraportable" aan te raden: dit zijn volwaardige portables met een scherm vanaf 11 inch. Het prijskaartje is er echter ook naar.
Processor: Zeer belangrijk is natuurlijk de processor: er zijn twee grote merken: Intel en AMD. Intel heeft de reputatie van minder stroomverbruik, terwijl AMD beter grafisch zou zijn.
Intel heeft zijn gamma onderverdeeld in 3 grote groepen: i3, i5 en i7.
i3: het instapmodel voor de mensen die voornamelijk op internet werken
i5: het meest verkochte model: meer geschikt voor zwaardere applicaties (foto bewerking, ...)
i7: de topmodellen
Levensduur batterij: een gemiddelde laptop kan ongeveer 2,5 uur werken met een volledig opgeladen nieuwe batterij. Zoals bij andere toestellen (bv. GSM) verliest de batterij zijn capaciteit na een aantal maand. De meeste merken geven dan ook maar 6 maand garantie op de batterij (Samsung geeft 1 jaar).
Er zijn een aantal modellen die hierop een uitzondering zijn en die gemakkelijk 5 tot 8 uur met een batterij verder kunnen.
Aansluitingen: U kan niet genoeg aansluitingen hebben. De meeste portables hebben 3 of 4 USB-poorten aan boord, een HDMI-aansluiting (om uw portable op een nieuwe Flat-Screen TV aan te sluiten), een netwerkaansluiting, een Card-reader (om uw fotokaartjes te kunnen uitlezen) en een aansluiting voor een externe monitor of projector.
De duurdere modellen hebben ook BlueTooth (om bijvoorbeeld uw GSM draadloos te verbinden met de laptop) en eventueel een docking-station poort (om uw computer aan een vaste monitor, muis en toetsenbord aan te sluiten).
Alle nieuwe porables hebben standaard WiFi (draadloos netwerk) aan boord.