Veel gestelde vragen (Frequently Asked Questions)
Deze bladzijde werd speciaal bijgevoegd om een antwoord te geven op de vele vragen van klanten en andere mensen die met computers en internet te maken krijgen.
Microsoft Office...
Vraag: Wat is het verschil tussen een "traditionele" MS-Office en MS-Office 365?
Antwoord: Er zijn twee soorten installaties voor Microsoft Office:
Anti-virus...
Iedereen weet ondertussen dat men een degelijk anti-virusprogramma geïnstalleerd moet hebben. Als men de vakliteratuur mag geloven, dan is Norton Anti-virus nog steeds één van de beste anti-virusprogramma's. De meeste betalende anti-virusprogramma's werken met een jaarlijks abonnement. Dit betekent dat men dus jaarlijks moet betalen om de updates te krijgen om aldus steeds tegen de nieuwste virussen beschermd te zijn. Verleng echter niet steeds uw abonnement! De programma's zelf worden ook steeds geavanceerder. Men koopt dus best om de twee jaar een nieuwe versie van een anti-virus- programma, zoals o.a. Norton.
Er zijn echter ook gratis anti-virusprogramma's. Eén van de betere gratis anti-virusprogramma's is AVAST-anti-virus. Hierbij de instructies om AVAST te downloaden en te installeren:
1. Ga naar volgende website: Gratis-AVAST anti-virus
2. Klik op "Download" bij Free Antivirus om AVAST te downloaden. Klik daarna op "Nee bedankt, ik wil gratis bescherming". Klik nogmaals op "Download now" en klik op "Uitvoeren"
3. Als u reeds een anti-virusprogramma geïnstalleerd hebt, verwijder dit dan! Plaats nooit twee anti-virusprogramma's terzelfdertijd op uw computer! U kan AVAST bijvoorbeeld verwijderen door via de Start-knop - Alle programma's - AVAST - Uninstall AVAST te klikken. Start hierna de computer opnieuw op.

Ondertussen heeft de ingebouwde antivirus van Windows 10 (Microsoft Defender) veel progressie gemaakt en is deze minstens even goed als de gratis anti-virussen. De noodzaak om een appart gratis anti-virus te installeren is dus eigenlijk een beetje weg gevallen, op voorwaarde dat u de steeds de nieuwste updates van Windows 10 installeert!

Indien u problemen heeft om een anti-virus programma te installeren, dan kan u natuurlijk steeds een beroep doen op Gerdisoft.

Wat is spyware?
Spyware is software die informatie vergaart over een computergebruiker en deze informatie doorstuurt naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal geld te verdienen. Het toevoegen van spyware aan een programma is daarvan een manier.
Meestal weet u niet dat uw computer besmet is met spyware. U merkt het pas als het al veel te laat is. Uw computer vertraagt enorm of loopt regelmatig vast. U krijgt allerlei eigenaardige boodschappen op het scherm, soms kan u zelfs op een gegeven moment helemaal niet meer op internet!

Hoe komt u aan spyware?
Sommige programma's die u gratis aangeboden worden, bevatten spyware. Ook wordt sommige spyware automatisch op uw computer geïnstalleerd, zonder dat u daar erg in heeft, gebruikmakende van de beveiligingsfouten die in Windows zitten. Het is daarom noodzakelijk steeds Windows up-to-date te houden via de Windows Update functie.
Soms krijgt u de melding, als u op het internet aan het surfen bent, dat uw PC met spyware geïnfecteerd is. U krijgt dan de optie om een programma te downloaden (en te installeren) om die spyware te verwijderen. NIET DOEN: meestal installeert u dan nog extra spyware in plaats!

Is spyware een virus?
Spyware is helemaal niet hetzelfde als virussen. Bijgevolg zal een virusscanner dan ook bijna geen spyware verwijderen en zeker niet tegenhouden. Een goede virusscanner is dus niet voldoende om spyware van uw computer te houden! Natuurlijk blijft een goede en bijgewerkte virusscanner noodzakelijk en de laatste versie, van Norton anti-virus (2011) bijvoorbeeld, bevat al functies die ook een deel spyware kan verwijderen. Deze laatste versie is tevens compatibel met Windows Vista en Windows 7.

Hoe spyware verwijderen?
Er zijn gelukkig enkele programma's die u al veel leed kunnen besparen als u ze regelmatig gebruikt: "Spybot Search & Destroy" en "Adaware" zijn er zo twee van.
Scan op spyware met Spybot Search & Destroy
- Download Spybot Search & Destroy: http://www.safer-networking.org/index.php?page=download
- Installeer het programma (volg de instructies)
- Zoek eerst naar updates! Als u niet met de meest recente updates werkt, is het nutteloos dat u het programma gebruikt.
- Laat het programma "Zoeken naar problemen"
- Als het programma klaar is (dit kan een tijdje duren) klikt u op "Repareer problemen"
- Herstart de computer

Wat als u nog steeds problemen heeft?
Soms is uw computer al zo erg geïnfecteerd dat u het probleem niet meer zelf kan oplossen. Dan moet bijvoorbeeld de harde schijf op een andere "cleane" computer gescand worden om zo eventueel enkele problemen op te lossen. Soms is het zelfs nodig Windows volledig opnieuw te installeren. Dit is natuurlijk het "properste" (dan bent u zeker alle virussen en spyware kwijt) maar dit is natuurlijk nogal drastisch.
Meestal kan men dit niet zelf. Contacteer dan een professional, zoals Gerdisoft ;-)